Ne. Sveto pismo uči, da »je ljudem določeno enkrat umreti, nato pa pride sodba« (Heb 9,27). V Svetem pismu ni absolutno nobenega dokaza za reinkarnacijo.

Včasih želijo najti svetopisemsko potrditev reinkarnacije v Jezusovih besedah o Janezu Krstniku. V Matejevem evangeliju 17,12 Kristus pravi: »Povem pa vam, da je Elija že prišel, a ga niso prepoznali, temveč so storili z njim, kar so hoteli.« Evangelist Matej dodaja: »Tedaj so učenci doumeli, da jim je govoril o Janezu Krstniku« (Mt 17,13).

Ali Jezus pravi, da je bil Janez reinkarnacija Elija? Ne. Razlog je preprost. V skladu z Drugo knjigo kraljev 2,9-18 je bil Elija vzet s telesom v nebo, ne da bi videl smrt. Torej ni mogel biti kandidat za reinkarnacijo, saj je bil še v svoji izvirni inkarnaciji.

Pri Mateju 17,1-8 se Mojzes in Elija prikažeta ob Kristusu nekaterim njegovim učencem ob Spremenjenju. To se je zgodilo že potem ko je Herod Antipa dal usmrtiti Janeza Krstnika. Kako to, da se ob Jezusu pojavita Mojzes in Elija in ne Mojzes in Janez Krstnik?

Če Jezus ne misli, da je Janez Krstnik reinkarnacija Elija, kaj potem pomenijo njegove besede? Jezus v Mt 17,12 govori v podobi. Primerja preroško službo Janeza Krstnika v Novi zavezi in Elija v Stari. Podobno Luka v 1,17 pravi, da bo Janez »hodil pred njim z Elijevim duhom in močjo«.

Torej svetopisemskih osnov za reinkarnacijo ni. Oseba, ki razmišlja o reinkarnaciji se mora odločiti, ali bo verjela drugim virom duhovne resnice ali pa bo zaupala pričevanju Svetega pisma. Sprejeti druge duhovne tradicije, ki učijo reinkarnacijo, pomeni hkrati zavreči Sveto pismo.

Dodatne informacije