Dve stvari sta vredni pozornosti, je dejal filozof Immanuel Kant, »zvezdno nebo nad menoj in moralni zakon v meni«.

 

 

ZVEZDE - v jedrih zvezd se zlivajo vodikova atomska jedra v helijeva v reakcijah pod velikanskim tlakom v samem središču teh zvezd; v središču zvezd so temperature nekaj milijonov stopinj celzija, na površini pa od 2500 do 100.000 stopinj… SONCE – 6000 stopinj, skozi temo vesolja 150 milijonov kilometrov, 300 000 km/s, 8 minut …

Svetloba je hitrejša od česarkoli v vesolju, a kljub temu potrebuje nek čas za potovanje po prostoru. Na primer, da svetloba pripotuje od Sonca do Zemlje, potrebuje 8 minut. Toda Sonce nam je kar blizu. Svetloba z daljnih teles v vesolju, kot so zvezde ali galaksije, potrebuje za potovanje do nas na Zemlji milijone ali celo milijarde let. Tako pravzaprav vidimo ta telesa takšna, kakršna so bila pred milijoni ali milijardami let!

Astronomi iščejo oddaljena telesa v vesolju zato, ker nam ta povedo kakšno je bilo vesolje, ko je bilo veliko mlajše. Kvazarji so posebne galaksije, ki so tako daleč proč, da ko jih opazujemo, vidimo vesolje kakršno je bilo še kot dojenček. Kvazarji so tudi neverjetno svetli – svetlejši kot okrog 100 običajnih galaksij skupaj! In le zato ker so te oddaljene galaksije-kvazarji tako svetli, jih lahko astronomi sploh vidijo v svojih teleskopih. Toda ker so tako zelo daleč, da so na fotografijah videti le kot majhne pike svetlobe, so astronomi prosili risarje, da narišejo kakšni bi naj kvazarji bili, in eden od rezultatov je zgornja risba.

Pred kratkim so astronomi našli kvazar, ki je bolj daleč kot katerikoli prej znani kvazar. Njegova svetloba je potovala do nas skoraj 13 milijard let! "Da smo našli to telo, je bilo potrebno mukotrpno iskanje, a odkrivanje nekaterih skrivnosti zgodnjega vesolja je vredno truda," pravi astronom Daniel Mortlock, član raziskovalne skupine, ki je odkrila ta rekorderski kvazar.

Ali ste vedeli? Ko pogledate v nočno nebo, morda vidite zvezdo, ki ne obstaja več! Kljub temu lahko zvezdo še vedno vidimo, ker šele sedaj dobivamo svetlobo, ki jo je zvezda poslala v vesolje že dolgo nazaj!

 

Že, če se ozremo po našem malem vesoljskem dvorišču ali Osončju kot mu pravimo, so razdalje zelo velike. Razdalja med Zemljo in Soncem je okrog 150 milijonov kilometrov ali eno astronomsko enoto (1 AU = astronomical unit). Za lažjo predstavo si zamislimo, da je Sonce velikosti frnikule. Ena astronomska enota bi bila potem razdalja okrog 1,2 metra. Torej bi Zemlja, ki ne bi imela premera večjega od debeline lista papirja, krožila okrog modelnega sonca v razdalji 1,2 metra. Luna pa bi krožila v razdalji 6 milimetrov od modelne Zemlje. Na takšni skali bi bila nam najbližja zvezda Proxima Centauri 338 kilometrov daleč vstran.

Največja hitrost, ki jo je mogoče doseči v vesolju, je hitrost svetlobe. Izmerili so, da svetloba potuje s hitrostjo 300.000 kilometrov na sekundo. Povedano drugače, v eni sekundi svetloba prepotuje 300.000 kilometrov (natančneje 299.792 km/s). Da pride od Sonca do Zemlje potrebuje svetloba več kakor osem minut. Za razdaljo do Proxime Centauri potrebuje 4,2 svetlobni leti. Da bi prepotovala celotno našo galaksijo Mlečno cesto, bi potovala 100.000 let. A razdalje do drugih galaksij so še mnogo, mnogo večje.

V kolikor bi potovali z avtomobilom, ki doseže povprečno hitrost 90 km/h, bi potovali do nam najbližje zvezde več kakor 50 milijonov let. Raketa Saturn z vesoljsko ladjo Apollo, je do Meseca potovala tri dni. Do Proxime Centauri bi rabila 900.000 let. Najhitrejše vozilo, ki ga je izdelal človek, je vesoljska sonda Voyager, ki je že zapustila Osončje, potuje s hitrostjo 60.000 km/h. A do tja bi potreboval še vedno dolgih 80.000 let.

 

Na svetu si, da gledaš SONCE.
Na svetu si, da greš za SONCEM.
Na svetu si, da sam SI SONCE
in da s sveta odganjaš - SENCE.

(Tone Pavček)

 

Pod nekim svetilnikom sredi morja piše: »Čeprav sem sam, vseeno svetim!« Ne boj se, tudi če si v svojem okolju kot kristjan osamljen in tudi če se zaradi tvoje krščanske drže norčujejo iz tebe, bodi luč v temi, prav tam, kjer si. Bodi pričevalec Božje ljubezni, kajti krščanstvo je vera ljubezni. Pravo krščanstvo se kaže z življenjem (pričuje), ne pa dokazuje z besedami (prepričuje)!

 

 

Pustimo, da nas Jezus razsvetli!

Da bomo v svet izžarevali njegovo ljubezen!!!

 

Flp 2,15-18

Bog je namreč tisti, ki po svojem blagohotnem načrtu udejanja v vas hotenje in delovanje. 14 Vse delajte brez godrnjanja in preračunljivosti, 15 da boste neoporečni in nepokvarjeni, brezgrajni Božji otroci sredi sprijenega in pokvarjenega rodu, med katerim žarite na svetu kakor zvezde. 16 Držite se besede življenja, da se bom lahko na Kristusov dan pohvalil, da nisem v prazno tekel in se nisem v prazno trudil. 17 Četudi se izlivam kot pitna daritev pri žrtvi in daritvi vaše vere, se veselim in radujem z vami vsemi. 18 Prav tako se veselite tudi vi in se radujte z menoj!

Dodatne informacije