Iz govorov sv. Cezarija iz Arlesa, škofa (25, 1)

O božjem in človeškem usmiljenju

Blagor usmiljenim, zakaj ti bodo usmiljenje dosegli. Prijetna beseda je usmiljenje, dragi bratje, in če je že beseda prijetna, koliko bolj stvar sama?

Vsi ljudje bi usmiljenje hoteli doseči; slabo pa je to, da ne ravnajo vsi tako, da bi ga zaslužili prejeti. Vsi bi usmiljenje hoteli za sebe, malo pa je takih, ki bi usmiljenje hoteli izkazovati.

O človek, kako si drzneš zahtevati, česar sam nisi pripravljen dati? Na tem svetu mora biti usmiljen, kdor želi biti deležen usmiljenja v nebesih. Dragi bratje, vsi pač hrepenimo po milosrčnosti, pa si jo izberimo za zavetnico na tem svetu, da nas bo rešila v prihodnjem. Milosrčnost v nebesih je namreč mogoče doseči po delih zemeljskega usmiljenja. Tako namreč pravi sveto pismo: Gospod, tvoja milosrčnost sega do neba.

Usmiljenje je torej zemeljsko in nebeško, to se pravi, človeško in božje. Kakšno je človeško usmiljenje? Takšno, da se zavzameš za revščino ubogih. Kakšno pa je božje usmiljenje? Brez dvoma to, da podeljuje odpuščanje grehov. Kar človeško usmiljenje razda na poti, vrne božje usmiljenje v domovini. Kajti v vseh ubogih Bog na tem svetu prezeba in trpi lakoto, kakor je sam dejal: Kar ste storili kateremu izmed teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili? Bog torej, ki deli dobrote iz nebes, jih hoče na zemlji prejemati.

Kakšni smo mi, ki sprejemamo, ko Bog daje, pa nočemo dati, ko on zahteva? Kadar namreč revež trpi lakoto, je Kristus v stiski, kakor je sam rekel: Lačen sem bil in mi niste dali jesti. Nikar torej ne preziraj revščine ubogih, če hočeš brez zaskrbljenosti upati na odpuščanje grehov. Kristus sam sedaj strada, bratje; v vseh revežih trpi lakoto in žejo. Kar prejme na zemlji, vrne v nebesih. Vprašujem vas, bratje, kaj hočete ali kaj želite, ko pridete v cerkev? Kaj neki kot milosrčnost. Bodite usmiljeni na zemlji, pa je boste deležni v nebesih. Revež prosi tebe, ti pa prosiš Boga; oni za grižljaj, ti za večno življenje. Daj beraču, da boš zaslužil Kristusov dar. Prisluhni mu, ko pravi: Dajajte in se vam bo dalo. Ne vem, od kod hočeš dobiti, česar nočeš dati. Dajajte zato, ko pridete v cerkev, vbogajme revežem po svojih zmožnostih!

 


Dodatne informacije