KAJ JE ČISTOST?

Čistost je vrlina, krepost – tako kot pogum ali poštenost – ki je povezana s človeško spolnostjo. Njen pomen je v tem, da svoje spolne želje umestiš v okvir resnične ljubezni. Na primer: če res ljubiš drugega, potem boš naredil vse, kar je potrebno, da mu ne bi škodoval, pripravljen boš celo na herojske žrtve, samo da bi storil to, kar je dobro zanj. Čistost pomeni, da sprejmeš to definicijo ljubezni in jo zaživiš na področju spolnosti. Nekateri mislijo, da čistost pomeni enostavno »NE« spolnosti. Toda to je vzdržnost – ta se osredotoča na to, česar ne smeš delati ali imeti. Čistost pa je v tem, kar lahko delaš in kar lahko imaš: življenjski stil, ki prinaša svobodo, spoštovanje, mir in tudi romanco – a brez obžalovanja. Ker čistost vsebuje tudi samoobvladovanje, nekateri mislijo, da gre za zatiranje spolnosti. Prav nasprotno, osvobaja fanta in dekle od sebičnih drž izrabljanja drugega kot predmeta in ju usposablja za resnično ljubezen.

MOLITEV DEKLETA

Nebeški Oče, kot tvoja hči prihajam k tebi z vsemi svojimi hrepenenji in strahovi. Samo ti resnično razumeš želje mojega srca in poznaš tudi njegove najbolj skrite rane. Večkrat sem se odvrnila od tebe in podvomila v tvojo ljubezen. Ti si me ustvaril za ljubezen, jaz pa sem mislila, da jo bom našla izven tvojih načrtov zame. V prihodnje, ko bom spet v skušnjavi, da bi pobegnila od tebe, mi, prosim, pomagaj zaupati tebi. Ko bom v skušnjavi, da zaživim odnose na način, ki me odvrača od tebe, me nauči prave ljubezni. Ko bom začela verjeti praznim besedam o posvetni lepoti, mi pomagaj, da bom svoje telo videla tako, kot ga vidiš ti. Kajti samo s teboj lahko postanem to, kar naj bi postala. Amen.

MOLITEV FANTA

Jezus, ti sam praviš, da spremljaš vsak moj korak. Ti poznaš vse, celo moje najgloblje misli. Vse prepogosto sem verjel napačnim podobam o moči in moškosti. Moje besede, misli in dejanja so pogosto zaznamovana z napačnimi predstavami in sebičnimi motivi. Ker ti nič ni skrito, Jezus, te prosim: sežgi v meni vse, kar je nasprotno tvoji ljubezni. Ko me pritegne lepota deklet, mi pomagaj prepoznati klic k ljubezni. Ko izpred oči izgubim ljubezen, me pokliči nazaj k svojem križu. Pomagaj mi biti takšen moški, kot ga moja bodoča žena zasluži. Naredi moje srce velikodušno, plemenito in čisto. Amen.

MOLITEV V SKUŠNJAVI

Gospod, zahvaljujem  se ti za dar spolnih želja. Izročam ti to poželjivo misel in te prosim, da po moči svoje smrti in vstajenja »zravnaš« v meni, kar je greh izkrivil, da bom lahko izkušal spolno željo, kakor si ti hotel – kot željo, da bi ljubil po tvoji podobi.

Dodatne informacije