Cerkev je najlepše darilo Boga

NEKAJ MISLI PAPEŽA BENEDIKTA XVI. OB OBISKU V NEMČIJI 2011

 

"Nekateri sodijo Cerkev le po njenem videzu…"
"Cerkev je najlepše darilo Boga…"

"Če temu prištejemo še izkušnjo, da so v Cerkvi tako dobre kot slabe ribe, tako žito kot plevel ter vidimo le slabe stvari, potem se nam čudovita skrivnost Cerkve ne more več razkriti…"

"Če se ne uresničijo posameznikove površne in zmotne predstave o Cerkvi, njegove 'cerkvene sanje', se širi nezadovoljstvo…"

"Skupaj se moramo zoperstaviti nevihti in drug drugemu nuditi zaščito…"

Gnojišče?!

Ko je francoski pisatelj Paul Claudel v nekem trenutku spoznal, kako velik zaklad je vera in da se ta vera nahaja v Cerkvi, je doživel tudi hude skušnjave in pomisleke. »Kam se podajaš, v kakšno Cerkev vstopaš?« Na misel mu je prihajalo vse, kar je slišal slabega o Cerkvi. Končno se je odločil in rekel: »Našel sem zaklad in sedaj grem ponj, pa čeprav se nahaja na gnojišču.«

Drugi vatikanski koncil o Cerkvi

»Kristus je luč narodov. Zato te cerkveni zbor, zbran v Svetem Duhu, goreče želi razsvetliti vse ljudi s Kristusovo lučjo, žarečo na obrazu Cerkve, oznanjujoč evangelij vsemu stvarstvu (prim. Mr 16,15). Ker je Cerkev v Kristusu nekak zakrament ali znamenje in orodje za notranjo zvezo z Bogom in za edinost vsega človeškega rodu…« (Dogmatična konstitucija o Cerkvi, 1)

»Današnji človek je na poti k bolj dovršenemu razvoju svoje osebnosti in k vedno bolj rastočemu odkrivanju in uveljavljanju svojih pravic. Ker pa je Cerkvi zaupana naloga, da razodeva skrivnost Boga, ki je končni človekov namen, zato obenem odkriva človeku smisel njegovega bivanja, to je najglobljo in poslednjo resnico o človeku.« (Pastoralna konstitucija Cerkev v sedanjem svetu, 41)

 »Cerkvi je lastno, da je človeška in božja hkrati; vidna, pa polna nevidnega; goreča za delo in premišljevanju predana; v svetu navzoča, pa vendar popotnica; vse pa tako, da je človeško usmerjeno v božje in božjemu podrejeno, vidno k nevidnemu, dejavnost k premišljevanju, sedanje pa k prihodnjemu mestu, ki ga iščemo.« (Konstitucija o svetem bogoslužju,2).

Cerkev je »ŠOLA LJUBEZNI«

1 Jn 4,7-21 Bog je ljubezen

 

Ljubi, ljubimo se med seboj, ker je ljubezen od Boga in ker je vsak, ki ljubi, iz Boga rojen in Boga pozna. Kdor ne ljubi, Boga ni spoznal, kajti Bog je ljubezen. Božja ljubezen do nas pa se je razodela v tem, da je Bog poslal v svet svojega edinorojenega Sina, da bi živeli po njem. Ljubezen je v tem – ne v tem, da bi bili mi vzljubili Boga. On nas je vzljubil in poslal svojega Sina v spravno daritev za naše grehe. Ljubi, če nas je Bog tako vzljubil, smo se tudi mi dolžni ljubiti med seboj. Boga ni nikoli nihče videl. Če se med seboj ljubimo, ostaja Bog v nas in je njegova ljubezen v nas postala popolna.

Po tem spoznavamo, da ostajamo v njem in on v nas: dal nam je od svojega Duha…  Mi ljubimo, ker nas je on prvi vzljubil. Če kdo pravi: »Ljubim Boga,« pa sovraži svojega brata, je lažnivec. Kdor namreč ne ljubi svojega brata, ki ga je videl, ne more ljubiti Boga, katerega ni videl. In od njega imamo to zapoved: Tisti, ki ljubi Boga, naj ljubi tudi svojega brata.

 

1 Pt 2,1-5 Živa skala in sveto ljudstvo

Znebite se torej vsakršne hudobije in zvijačnosti, hinavščine, nevoščljivosti in vsakršnega obrekovanja. Kot pravkar rojeni otroci zakoprnite po pristnem duhovnem mleku, da boste z njegovo pomočjo rastli v odrešenje, 3 če ste res okusili, da je Gospod dober. K njemu stopite, k živemu kamnu, ki so ga sicer ljudje zavrgli, a je pri Bogu izbran in dragocen. Saj ste vendar živi kamni. Zato se vgrajujte v duhovno stavbo, tako da boste sveto duhovništvo in boste darovali duhovne žrtve, ki bodo po Jezusu Kristusu prijetne Bogu.

 

Bog računa nate

Samo Bog lahko da vero; Ti pa lahko daš tvoje pričevanje.

Samo Bog lahko da upanje; Ti pa lahko položiš zaupanje v tvoje sestre in brate.

Samo Bog daje ljubezen; Ti pa se lahko naučiš ljubiti bližnje in naučiš druge, da bodo ljubili.

Samo Bog more podariti mir; Ti pa lahko seješ edinost.

Samo Bog more dati moč; Ti pa lahko podpiraš obupanega in slabotnega.

Samo Bog je pot; Ti pa jo lahko pokažeš drugim.

Samo Bog je luč; Ti pa jo lahko približaš drugim, da zažari v njihovih očeh.

Samo Bog daje življenje; Ti pa lahko drugim podariš željo, da bi živeli.

Samo Bog lahko stori, kar se zdi nemogoče; Ti pa stori to, kar je mogoče.

Samo Bog lahko stori vse sam; Toda on je hotel računati nate.

 

Gospod, naredi iz mene orodje svojega miru,
da bom tja, kjer je sovraštvo, prinašal ljubezen,
kjer vlada krivica, duha odpuščanja,
kjer vlada nesloga, slogo,
kjer vladajo zmote, resnico,
kjer je dvom, zaupanje,
kjer je obup, upanje,
kjer je tema, svetlobo,
kjer je žalost, veselje.
Gospod, naj si manj prizadevam,
da bi bil potolažen, kot da tolažim,
da bi me razumeli, kot da razumem,
da bi me ljubili, kot da ljubim. Amen.

Dodatne informacije