BREZ LJUBEZNI MI ŽIVETI NI …

 

ZAKAJ JE ŠLA MARIJA MAGDALENA ŽE NAVSEZGODAJ, ŠE V TEMI, H GROBU?! KAJ JO JE GNALO? ZAKAJ NI TAKO KOT VEČINA OSTALIH MIRNO SPALA? KAJ PA JE LAHKO SPREMENILA – NJEN LJUBLJENI UČITELJ JEZUS, KI JO JE S SVOJO LJUBEZNIJO REŠIL ŽIVOTARJENJA IN JI VLIL UPANJE V SRCE, JE BIL MRTEV? IZKUŠNJA BREZPOGOJNE LJUBLJENOSTI!!!

Moni Kovačič: BREZ LJUBEZNI MI ŽIVETI NI! (1978)

ŽIVOTARJENJE - Ko enkrat izkusiš kako te nekdo resnično brezpogojno ljubi, se ti življenje brez te ljubezni zdi popolnoma prazno, nesmiselno!!!  (Verjetno mi lahko pritrdite tisti, ki ste izgubili koga, ki vas je resnično ljubil – kako velika boleča praznina nastane …)

 

Zakaj vam vse to pripovedujem? Zakaj govorim o izgubi in praznini, če je pa danes vendar Velika noč, praznik največjega veselja?

Zato, ker sem prepričan, da to veselje mora izvirati iz globin naših src, da ne sme biti samo zunanje, površinsko, pozunanjeno, površno!

Ves postni čas še posebej pa veliki teden nas je vabil v globino življenja! Da bi vstopili v tisti del našega bitja, kamor se le redko poglobimo … Ta svet nas s svojo naglico in množico ponudb na vsak način poizkuša zadržati na površju – da bi bili lažje vodljivi. Da ne bi živeli iz globin, kjer nas Sveti Duh, ta nezmotljivi kompas Ljubezni, vodi v resnično življenje!

Saj veste, kaj se zgodi, če se bregova reke zožita – reka začne poglabljati strugo, gre v globino. Zato je postni čas, ki smo ga sklenili z včerajšnjo velikonočno vigilijo, tako zelo dragocen: DA BI ŠLI V GLOBINO in da bi tam ponovno odkrili NEUSAHLJIV IZVIR VESELJA!

 

Naj se vrnem k MARIJI MAGDALENI!

KER JE HREPENELA PO LJUBLJENEM JEZUSU, KER SI JE DRZNILA BOLJ POSLUŠATI SVOJE SRCE KOT PA RAZUM, KI JO JE TRMASTO PREPRIČEVAL, DA JE ITAK VSE BREZ VEZE, KER JE JEZUS ITAK MRTEV, JE ŠLA ZGODAJ ZJUTRAJ H GROBU!

NJENA PRVA IZKUŠNJA JE BILA SICER NA VIDEZ NEGATIVNA, NI ŠE NAMREČ ZMOGLA VIDETI Z OČMI VERE IN JE ODVALJEN KAMEN RAZUMELA ZNOTRAJ RAZLAGE, KI JI JO JE OMOGOČAL RAZUM: »»Gospoda so vzeli iz groba in ne vemo, kam so ga položili.«

 

(Kako omejen in krhek je ta naš čudoviti razum!!! – POKAŽEM LIST S PARADOKSOM …)

 

A VENDAR JE MARIJA MAGDALENA S SVOJO POGUMNO POSLUŠNOSTJO GLASU DUHA V SRCU, OMOGOČILA PETRU IN JANEZU, DA STA SE ŠLA PREPRIČAT NA LASTNE OČI.

IN PREBUDILA SE JE VERA V JEZUSOVO VSTAJENJE, IZ KATERE TUDI MI DANES ŽIVIMO! ZARADI KATERE SMO TUDI MI DANES TUKAJ …

 

Za hip poglejmo še v prvo berilo iz Apostolskih del.

Petrovo prvo oznanilo se začenja z besedami: »Veste, kaj se je dogajalo po vsej Judeji, začenši v Galileji,     po krstu, ki ga je oznanjal Janez: Veste o Jezusu iz Nazareta, …«

VESTE! – ta besedica me malce vznemirja …

Gre namreč za vedenje, poznavanje objektivnih dejstev, ki so se zgodila …

Tudi mi vemo, da je Jezus resnično vstal od mrtvih, da je živ, da je tukaj med nami … Je to dovolj?!

Priznati moramo, da je naša zahodna kultura MENTALISTIČNA KULTURA, kar pomeni, da zahodnjaki radi raziskujemo, poglabljamo vedenje in poznavanje stvari, a neradi izkušamo … PRIMER: možakarji gledajo nogometno tekmo na TV, poznajo vse igralce, točno vemo, kako bi moral sodnik soditi, se jezimo, kako je mogel nekdo, ki vse življenje igra nogomet, zapraviti takšno priložnost – a le redki se dejansko tudi kdaj podamo na nogometno igrišče in tečemo za žogo … VELIKO VEMO, A MALO IZKUŠAMO!

Peter v nadaljevanju svojega govora sicer jasno pove, da je to, kar govori, sam tudi doživel: »Mi smo priče vsemu, kar je storil v judovski deželi in v Jerúzalemu. Razpeli so ga na križ in usmrtili. Bog pa ga je obúdil tretji dan in mu dal, da se je očitno prikazoval,             a ne vsemu ljudstvu, temveč pričam, ki jih je Bog vnaprej izbral,             nam, ki smo z njim jedli in pili, potem ko je vstal od mrtvih.«

A ZA PETROVE POSLUŠALCE JE BILO TO PETROVA OZNANILO ŠE VEDNO ZUNANJA INFORMACIJA O SICER ZELO POMEMBNEM DOGODKU! VSTALEGA JEZUSA SAMI ŠE NISO SREČALI!!!

 

SMO MORDA TUDI MI ŠE VEDNO TAKŠNI POSLUŠALCI?!

Vemo za Jezusovo vstajenje, verujemo vanj, a ga osebno še nismo srečali … Pa sploh verjamemo, da ga je možno osebno srečati? Da je možno resnično izkusiti Jezusovo ljubezen, njegov mir in njegovo moč?!

 

To je v tem trenutku, na ta velikonočni dan ključno vprašanje za vsakega izmed nas!

SEM SE ŽE KDAJ OSEBNO SREČAL Z VSTALIM JEZUSOM? JE TO SREČANJE, TO IZKUSTVO NJEGOVE BLIŽINE ZAME NEPRESAHLJIV IZVIR UPANJA IN VESELJA?

 

V drugem berilu iz Pisma Kološanom  namreč apostol Pavel pravi: »če ste vstali s Kristusom, íščite to, kar je zgoraj, kjer je Kristus, ki sedi na Božji desnici.«

Ta »ČE« me bega in plaši … Pavel namreč ne pravi, ker ste vstali s Kristusom, ampak če ste vstali s Kristusom!!!

Obstaja torej možnost, da mi, čeprav je Kristus resnično vstal od mrtvih, ne vstanemo z njim. Da ne vstanemo v njem! Da ne dopustimo, da Kristus vstane v nas in nas popelje iz životarjenja zgolj za ta svet v resnično življenje ljubezni za večnost!

 

NI DOVOLJ, DA TOREJ VEMO IN IZPOVEDUJEMO, DA JE KRISTUS VSTAL OD MRTVIH! HREPENETI MARVEČ MORAMO PO TEM, DA SKUPAJ Z NJIM IN V MOČI NJEGOVE LJUBEZNI VSTANEMO TUDI MI! VSTANEMO IZ GREHA, TEME, STRAHU, PREDSODKOV, OKLEPANJA SVOJIH NAČRTOV, …

 

BRATJE IN SESTRE, KRISTUS JE VSTAL!

VSTANIMO V NJEM TUDI MI!


 

Moni Kovačič

(Monique De Haviland, danes Monique Haviland-Fulstone),

ameriško-slovenska pevka, * 21. junij 1960, Frankfurt

Njena mama Brigita Kovačič je bila igralka iz Vrhnike, oče pa pilot in jazz trobentač iz ameriškega Wisconsina Bill De Haviland. Rodila se je v Frankfurtu na ameriški bazi vojnega letalstva. Prvih nekaj let je odraščala v ZDA, natančneje v zvezni državi Connecticut, družina pa se je pozneje preselila v Salzburg, kjer je začela obiskovati baletno šolo in se vpisala na glasbeno šolo Mozarteum. Nastopati je pričela pri 12 leti. Preden se je podala na samostojno glasbeno pot, je bila v Avstriji članica zasedbe Dr Pepper, ki je zmagala na festivalu mladih v Beljaku. Pri 15-ih jo je odkril producent Peter Kraus, v sodelovanju s katerim je posnela svoje prve skladbe za avstrijski in nemški trg, npr. »Ich such' einen Boyfriend« (1976), pod imenom Monique.

Po smrti očeta in zaključku srednje šole v Salzburgu − takrat je bila stara 17 let − se je z mamo preselila v Ljubljano (v kateri je sicer že leta 1971 obiskovala osnovno šolo in se tako naučila slovenščine). Tam je podpisala pogodbo z Radiotelevizijo Ljubljana pod okriljem producenta Dušana Velkaverha in s podporo Tadeja Hrušovarja, Andreja Velkaverha in Jožeta Privška. Po treh letih dela v Ljubljani se je preselila v Zagreb in prestopila k založbi Jugoton. Pri RTV Ljubljana je izdala dva albuma, Moni in Utrip mladosti, dva, Zagonetka in Može li jače, pa pri Jugotonu. Na Slovenskem je znana predvsem kot zmagovalka prvih Melodij morja in sonca, na katerih je slavila s popevko »Nasmeh poletnih dni«. Odmeven je bil tudi njen nastop na Opatijskem festivalu istega leta z »Brez ljubezni mi živeti ni«. Brez ljubezni mi živeti ni / Love Is Life velja za prvo singel ploščo v bivši Jugoslaviji, ki je imela na B-strani angleško različico pesmi, kar pred tem ni bilo dovoljeno. 1978 je v duetu z Ivom Mojzerjem posnela priredbo pesmi »Srček dela tika taka« Franeta Milčinskega - Ježka.

Leta 1981 je hodila na prestižno bostonsko glasbeno šolo Berklee, kjer se je naučila komponiranja, nastopanja in aranžiranja. Nato se je vrnila v Jugoslavijo in nekaj časa živela v Zagrebu. V tem obdobju je objavila 60 pesmi, ki so bile plod dela s producentom in takratnim zasebnim partnerjem Veselim Oršolićem.

Po uspehu na območju nekdanje Jugoslavije je svojo glasbeno pot leta 1985 nadaljevala v Ameriki, kjer je 6 let preživela na turneji s svojo skupino. Tam se je ustalila in si ustvarila družino. V Ameriki je napisala in posnela nekaj solo albumov (Illumination, Slovenian Boy in Home for Christmas) ter bila del različnih glasbenih projektov. Danes je lastnica več klinik za fizioterapijo, masažo in akupunkturo ter je še vedno glasbeno aktivna – igra in poje namreč v zasedbah Mötley Blues, Out of Bounce in Moni & the Moonlighters.

Dodatne informacije