Marija, ki se smeje sestram uršulinkam

Petek, 22. 6. 2018
(škofjeloški kapucini praznujemo obletnico posvetitve naše cerkve sv. Ane)

Mir in vse dobro – v Kristusu, seveda!

Saj verjetno že veš, da kadarkoli grem k sestram uršulnikam, Gospod pripravi kaj posebnega. In danes sem šel …
Tako kot se spodobi, se bom najprej zahvalil … (Oče, malce počakaj, ti boš na vrsti na koncu – pa saj  vsaka zahvala tvojim otrokom tudi tebi dobro dene, kajne?)
Najprej hvala vam, Minka, za prevoz, prijeten pogovor in informacije o Borisu in Matjažu (Pred 35-imi leti sta bila moja vzgojitelja v koloniji na Stenjaku. Od takrat jih nisem nikdar več videl, a sta ostala v mojem srcu živa vse doslej. Kar sveto srhljivo se počutim ob zavedanju, kako se lahko s svojimi dejanji, zgledom, … vpišemo v srce mladega človeka). Potem hvala tebi, s. Irena za prijazen jutranji pozdrav in nasmeh. In vsem vam drage sestre, ker me sprejemate potrpežljivo in dobrohtno. In na koncu tebi, s. Marta, za prevoz nazaj v Škofjo Loko in podeljene misli.

Sveta maša je tekla mirno. Sveto uresničevanje odrešenja je malce zmotilo samo moje pametovanje, a sestre so ob srečanjih z menoj na ta kapucinski vložek že navajene, tako da se niso kaj dosti vznemirjale – ali pa se znajo samo tako dobro premagovati (sestre??).

Na koncu pa češnja na evharistični torti …
Med sklepno pesmijo – vem samo, da je bila Marijina – sem se zazrl v oltarno podobo Marije z Jezusom. Prvič sem jo zares pogledal. In videl? Videl, da Marija ni manekensko lepa, da je njen nos malce velik in tudi obraz ni povsem simetričen. A tu se Marija smeje! Resnično, njene ustnice so zelo očitno raztegnjene v nasmeh. In tudi Jezus v njenem naročju se smeje. Kako se ne bi, ko pa je v objemu nasmejane Matere?!
Zakaj se smejita? V bistvu ne vem. Slutim pa, da ima to nekaj opraviti z Očetovo ljubeznijo …

Me pa še nekaj zanima: sta se smejala že, ko ju je slikar ustvarjal, ali pa so se njune ustnice počasi, dan za dnem, ob opazovanju sester v kapeli, razlezle v nasmeh?

Hmm … Kdo bi vedel …

Očka, hvala za ta dan in vse v njem! Ti veš …

V Kristusu
br. Jaro

Povezana slika

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja