KATOLIŠKI ODGOVORI – CATHOLIC ANSWERS

Ponedeljek, 4. 8. 2014 – sv. Janez Marija Vianney

Hvaljen Jezus!

Ravnokar sem se vrnil s sprehoda po Štepanjskem naselju in moram priznati, da sem se po dolgem času spet zamislil nad dejstvom, da živim tako blizu ogromni množici ljudi, ki Jezusa ne poznajo ali ki živijo brez njega. Ta misel se je v meni prelila v molitev za ljudi, ki živijo v Štepanjcu, in upam, da bom podobno pot opravil še večkrat. Res se sprašujem, kako lahko bratje, ki po večini služimo našim dobrim vernikom, ki prihajajo v cerkev in župnijski dom na robu naselja, postanemo bolj misijonarski. Naj nas Sveti Duh spodbudi k novi evangelizaciji!

V bistvu pa me je k pisanju bolj nagnilo poslušanje predavanja dr. Scott-a Hahn-a o novi evangelizaciji in evharistiji. Spomnilo me je na tiste dobre stare čase – Bog daj , da bi se vrnili – v katerih sem redno poslušal Catholic Answers – dvourno radijsko oddajo iz San Diega v ZDA – v kateri različni strokovnjaki, predvsem pa pričevalci, oznanjajo Jezusa Kristusa na katoliški način. Kar malce sem že pozabil, koliko dragocenih misli in spoznanj sem prejel po tem, resnično močnem sredstvu evangelizacije. No, in danes sem na youtube-u poslušal to predavanje dr. Hahn-a. Kako dobro je videti in slišati katoličana, ki živi svojo vero, ki odlično pozna Sveto pismo in katoliško teologijo in ki je povrh vsega še res dober govornik. Kako rad bi videl, da bi bilo v Cerkvi še več takšnih oznanjevalcev. Tako ne bi imel prav mladenič z Nizozemske, ki mi je pred meseci rekel, da so nagovori katoliških duhovnikov površni in plitvi (žal so mnogokrat res – vsaj zase to priznam).

Vsebina nagovora dr. Hahn-a je bila nova evangelizacija z vidika evharistije. Presenetilo me je predvsem dejstvo, da je evharistija v bistvu nova zaveza prej kot pa Sveto pismo nove zaveze – šele okrog leta 380 so uradno določili kanon svetopisemske nove zaveze, evharistija pa je bila središče življenja kristjanov vse od zadnje Jezusove večerje dalje. In čeprav velja tudi danes, da je prvo oznanilo o Jezusu Kristusu – tako kot to počnejo evangelijski kristjani različnih protestantskih smeri – povzeto v štirih temeljnih točkah: 1) Bog nas ljubi! 2) Mi smo grešili! 3) Jezus je umrl in vstal za nas! in 4) Mi moramo na njegovo ljubezen odgovoriti z vero!; pa je to šele prvi korak na poti evangelizacije. Potreben je še katehumenat, v katerem spreobrnjenci spoznajo vsebino veroizpovedi, in potem uvajanje v življenje iz zakramentov s prejemom zakramentov uvajanja (krst, birma, evharistija). Dr. Hahn primerja to trem stopnjam na poti ljubezni: dvorjenju, zaroki in poroki. V svetopisemski govorici pa ta pot nove evangelizacije odseva iz prilike o izgubljenem sinu: sin je v daljni deželi spoznal očetovo ljubezen, svoj greh in potrebo, da se vrne domov, a ga je čakala še dolga pot, preden je bil deležen banketa v očetovi hiši.

Evharistija! Vir in vrhunec krščanskega življenja (kot pravi 2. vatikanski koncil)! Tolikokrat podcenjevan in spregledan zaklad! Središče in cilj nove evangelizacije! Ljubezen svetnikov!
Hvala, Oče, da smem biti vsak dan skupaj z brati in sestrami soudeležen pri daritvi tvojega Sina, našega Gospoda Jezusa Kristusa.

BTB

br. Jaro

P.S. Predavanje dr. Scott-a Hahn-a lahko poslušaš tule:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja