Žena je bila zelo lepa … (2 Sam 11,2)

Petek, 26. 1. 2018

Hvaljen Jezus!
Mir in vse dobro, draga sestra, dragi brat!

Ne morem, da ne bi pisal …
Gospod me pač več kot očitno tudi danes vabi, da delim življenje s tabo.
Posebej srečen sem, ko uspem zaznati, kako čudovito se sklada Božja beseda zapisana v Svetem pismu in beseda, ki jo Oče izreka po vsakdanjih okoliščinah življenja. Danes je tak dan …
Priznam, precej težko sem vstal. Budilka je morala zazvoniti oz. zapiskati kar nekajkrat, preden sem se odločil vstopiti v nov dan. A kljub temu sem bil še dovolj zgodaj, da sem ujel avtobus, ki je ob 6.28 odpeljal proti Kranju. Sam sem bil namenjen do sester uršulink – ob petkih običajno darujem sveto mašo z njimi.
Na avtobusu – bil je poln – sva bila samo midva s šoferjem starejša od 20 let. Srednješolci res zgodaj začenjajo svojo pot v šolo. Že to, da sem ob petkih deležen tako imenitne družbe, mi je v veselje, danes pa me je Gospod hotel prebutiti še s pesmijo Nine Pušlar Lepa si. Ne vem, morda sem na tem blogu že kdaj pisal o njej, a nič za to, danes mi je bila podarjena na poseben način (Ko pišem te vrstice, jo še enkrat poslušam – daj, poslušaj jo še ti!). Ob njej sem se zahvalil Gospodu za dekleta in fante na avtobusu – tako zelo so lepi. Hvala ti zanje, Oče!
In potem je Gospod tudi po berilu med mašo pokazal, kako zelo smo lepi in dragoceni v njegovih očeh. Danes vesoljna Cerkev bere odlomek iz 2. Samuelove knjige o velikem Davidovem grehu. Naj sem malce ustavim …
“Žena je bila zelo lepa …” je rečeno o Betšabeji, ženi Hetejca Urija, ki jo je David s strehe svoje palače opazoval pri kopanju. In tu – v tem čudovitem trenutku opazovanja ženske lepote – se izkaže kako zelo je zaradi greha ranjeno naše srce. Sv. Janez Pavel II. je vsemu svetu jasno povedal, da je Adam, ko je pred padcem v greh gledal nago Evo, v sebi čutil klic k ljubezni. Njeno čudovito nago telo ga je vabilo, da jo ljubi z Božjo ljubeznijo – zato sta bila namreč ustvarjena. A zgodil se je greh! In od takrat dalje moški le po posebni milosti Jezusa Kristusa in ob nemajhnem naporu v nagem ženskem telesu prepoznavamo klic k ljubezni. Poželenje, sla po posedovanju in iskanje lastnega užitka preplavljata svet in srca mnogih! Gospod, usmili se!
Tudi David, veliki kralj David, goreč vernik, Gospodov izvoljenec, deležen obilnega Božjega blagoslova, je bil tak moški … Ko je gledal Betšabejo, si jo je poželel! In sprožil se je plaz, ki je pripeljal do prešuštvovaja, pretvarjanja, laži, spletkarjenja, umora …
Zato te danes vabim v boj!
V boj za čisto srce, čiste misli, čiste poglede, čiste besede, čisto telo! Najprej ga morava bojevati midva v sebi, a najino srce mora biti odprto tudi za vse mlade (in odrasle), ki jih zastrupljajo erotizirane reklame, “romantični” filmi, pornografske podobe, nespodobni vici, … To je boj ljubezni za ljubezen! Koliko moških in žensk je čustveno pohabljenih, ker so zasužnjeni z napačnim razumevanjem čudovitega daru spolnosti. Koliko razočaranj, prevar, razapadlih zakonov, perverznih želja, posilstev … ker spolnost ni potopljena v ljubezen. V Ljubezen!
Vabim te, da vsak dan moliva za mlade, za njihovo čistost in svobodo! Da bi se dekleta zavedala, kako lepa so in da jim res ni potrebno izzivalno razkazovati svojih oblin, da bi bila ljubljena! Da bi fantje spoštovali dekleta in se čudili nad njihovo lepoto! Da bi v njej prepoznavali klic k viteštvu, pogumni ljubezni, ki sprejema tudi žrtev in odpoved!
In ne samo, da moliva … da tudi govoriva o čudovitem načrtu, ki ga je Gospod vtisnil v človeško telo!

Hvala ti!
Oče naju objema s svojo ljubeznijo – pustiva se objeti!

brat Jaro

P. S. Pred leti (kmalu po letu 2000) sem bil kaplan v Celju. Takrat so Slovenijo nekaj časa onasneževali jumbo plakati za Playboy. Na njih je bila čudovita naga ženska v izzivalni pozi … Do mene je prišel študent, skavstki voditelj, in mi rekel: “Nekaj moramo narediti! Mene pogled na te plakate vabi v greh …” In sva šla … Ko je padla noč, sva vzela pločevinko z rdečo barvo in čopiča in šla risat kopalke na tiste plakate … Naivno? Morda. A nisva ostala pasivna, nisva zamahnila z roko in si mislila svoje … Hvala, dragi Sašo, naj bo po tebi blagoslovljena tvoja družina in vsi, ki jih srečuješ!

Povezana slika

V prvi cerkvi se je zgodilo, da je bilo več škofov zbranih pred katedralo v Antiohiji. Mimo je prišla lepa prostitutka. Ko so jo škofje opazili, so pogledali stran, da jih ne bi zapeljala. Škof Nonnus, pa je namenoma strmel vanjo, nato pa je rekel svojim kolegom škofom: »Kaj vas ni čudovita lepota te ženske razveselila?« Škofje so molčali. Nonnus pa je vztrajal: »Resnično me je razveselila«, nato pa se je zjokal nad njo.

Ko je prostitutka videla, kako jo je škof gledal, je bila »razorožena«. Noben moški jo še nikdar ni gledal s tako čistim pogledom. Ni je gledal s poželenjem, ampak je v njej videl nekaj, česar niti sama ni videla v sebi. Preprosta čistost škofovega pogleda je pomenila začetek njenega spreobrnjenja h Kristusu. Kmalu je poiskala škofa Nonnusa in ga prosila za duhovno spremstvo. Danes poznamo to bivšo prostitutko pod imenom sv. Pelagija.

En odziv na “Žena je bila zelo lepa … (2 Sam 11,2)

  1. Dragi br. Jaro,
    hvala za spomin na tista “mlada” leta.
    Bogu hvala, ker si in ker mu služiš, predvsem v najmanjših bratih in sestrah!
    Da, tako razmišljam, da je naš boj res vsakodneven in da je sovražnik stalno na preži, ampak je naš Bog mnogo, mnogo večji.
    Kakor je zapisal apostol Pavel: “Kdo nas bo ločil od Kristusove ljubezni? Mar stiska ali nadloga, preganjanje ali lakota, nagota ali nevarnost ali meč?” Rim 8,35

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja