(tole je v bistvu osnutek pridige na praznik Srca Jezusovega , 8. 6. 2018)

ELANOVA MAJICA – danes imam pod mašnim plaščem, albo in habitom oblečeno meni posebej dragoceno majico. Gre za reklamno majico tovarne Elan. Rdeče barve je … In veste, kaj je na njej? JEZUSOVO SRCE OBDANO S TRNJEVO KRONO!

Prvič sem takšno majico videl pred leti – bilo je prav v juniju, mesecu posvečenem Jezusovem presvetem srcu. Na neki rojstnodnevni zabavi  jo je nosil moj sošolec iz srednje šole, ki sploh ni veren. Je pa res, da dela v Elanu.

Navdušen sem bil in to navdušenje sem mu tudi izrazil z vprašanjem: »Mitja, kako pa to, da ti nosiš majico z Jezusovim srcem?« Bil je presenečen, saj sploh ni vedel, kaj podoba na majici predstavlja. Elan je tisto leto namreč vzel za vsebino svoje oglaševalske kampanje motive iz slovenskih panjskih končnic. In med njimi je bilo tudi Jezusovo srce.

Dve stvari me vznemirjata ob tem spominu:

-          da Mitja in tudi drugi – Miha mi je celo oporekal, da je to lahko tudi srce Sneguljčice – niso vedeli, da je to Jezusovo srce;

-          da je bilo včasih med našimi predniki Jezusovo srce tako vpeto v vsakdanje življenje, da je dobilo svoje mesto tudi na panjskih končnicah;

 

Kaj pa danes?

Žal moram ugotoviti, da je podoba Jezusovega srca, ki je včasih krasila večino katoliških domov, pogosto odrinjena za zidove cerkva. Bojim se, da z njo tudi zavedanje o brezmejni Božji ljubezni, ki se nam ponuja v Jezusu Kristusu.

In da se mnogi – in večina med njimi je krščenih - sploh ne zavedajo, da je vsak trenutek našega življenja popolnoma odvisen o utripanja tega prebodenega Božje-človeškega srca.

 

Najboljša, najgloblja podoba, ko govorimo o Jezusovem srcu, je po mojem mnenju podoba srca noseče matere. Otrok, ki raste pod njenim srcem, živi samo zato, ker utripa materino srce.

In mi?

Kako hitro se nam začne dozdevati, da imamo življenje kar sami iz sebe, da lahko sami poskrbimo zase, da Boga sploh ne potrebujemo …

A Božje srce zvesto utripa za nas – iz njegove ljubezni izvira vsak naš vdih, vsaka naša misel, vsak naš utrip, vsak naš pogled, gib, beseda …

Prav v tem tednu sem izvedel, da je bila nemška mistikinja Mehtilda iz Magdeburga (umrla je leta 1282) prva, ki je imela videnja o Jezusovem srcu. Gospod Jezus pač res ne želi, da bi pozabili na ljubezen, ki se iz njegovega srca izliva v naše življenje. Pa ne zato, ker bi on potreboval našo hvaležnost, ampak ker mi potrebujemo njegovo presveto Srce za življenje.

 

Ps 73 pravi:

 

Koga potrebujem v nebesih razen tebe? *

Če sem s teboj, si ničesar ne želim na zemlji.

Telo in duša mi koprnita po tebi, *

ti, o Bog, si moj rešitelj in moj delež na veke.

Kdor se oddaljuje od tebe, je na poti v pogubo, *

kdor ne ostane v tebi, izgubi življenje.

Jaz pa sem srečen, če sem v tvoji bližini; *

zato se ti z veseljem izročam v varstvo.

Javno in povsod bom oznanjal *

tvoja čudovita dela.

Dodatne informacije