Papež Frančišek

Papež Frančišek bo med 24. in 26. majem prvič obiskal Sveto deželo. Obiskal bo Betlehem in Jeruzalem ter jordansko prestolnico Aman. 

Papež je obisk Svete dežele napovedal pred množico romarjev, zbranih na Trgu sv. Petra. Izpostavil je tudi pomen obiska Svete dežele - 5. januarja pred 50 leti sta se namreč sestala tedanja papež Pavel VI. in patriarh Atenagora I iz Konstantinopla, kar je bilo prvo srečanje med poglavarjema katoliške in pravoslavne cerkve po veliki shizmi leta 1054.

To srečanje leta 1964 namerava sedanji papež Frančišek med obiskom Svete dežele obeležiti tudi z ekumenskim srečanjem v cerkvi Jezusovega groba v Jeruzalemu, ki naj bi se ga udeležili predstavniki vseh krščanskih cerkva, tudi ekumenski patriarh Bartolomej iz Konstantinopla.

Papež Frančišek sicer v Sveto deželo odhaja na povabilo izraelskega predsednika Šimona Peresa iz aprila in na povabilo palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, s katerim se je sestal oktobra. Kot je dejal, bo šel "po stopinjah Jezusa Kristusa".

Frančišek bo četrti papež, ki bo obiskal Sveto deželo. Pavel VI. jo je obiskal med 4. in 6. januarjem 1964, Janez Pavel II. med 29. in 26. marcem 2000, Frančiškov predhodnik Benedikt XVI. pa med 8. in 15. majem 2009.

Dodatne informacije