Glasnik velikega Kralja

Obrazi v množici, vedno obrazi, ki strmijo vate ali zrejo v svojo notranjost. Vznemirjeni obrazi, zbrani obrazi. Veseli obrazi, zaskrbljeni obrazi. Frančišek jih je hotel vse pritegniti k sebi, jih posaditi v svoje naročje, se jim tiho zazreti v oči in jim zašepetati: “Mir in dobro”.

Nekateri obrazi so zapičili vanj svoj iščoč in pričakujoč pogled tistih, čigar potovanje ne pozna konca, tistih, ki brezciljno tavajo skozi življenje, ker ne vedo, kaj bi drugega počeli ali ker bežijo pred nečim. Ti so se Frančišku najbolj smilil, ker niso imeli svojih sanj, kajti sanje bi morale pognati iz njihove notranjosti, ki jo je prekrivala ubijajoča puščava. Ali bi mogoče nekdo drug lahko našel njihove sanje?

Začel se je spraševati, če vsi ljudje slišijo notranji Glas kakor on ali nekateri slišijo le glasove drugih ljudi. Če so njegove Sanje nekaj posebnega, potem bi moral postati Kristusov glas za druge. Moral bi postati Kristusov glasnik, glasno opevajoč slavo Sanj, ki jih je Bog namenil vsakemu človeku. Ko je zakorakal skozi dežele in ulice sveta, je iz brezoblične množice jemal obraz za obrazom in vanje nežno vdihnil ljubezen in upanje. Tako je razdajal svoje Sanje.

V raševinasti obleki prepasani z vrvjo in velikim križem, ki ga je z apnom zarisal čez hrbet, se je Frančišek odpravil kot vitez, oblečen v sijoči oklep ponosno noseč ščit Kralja kraljev. V svoji sreči in navdušenju je glasno zavpil: “Sem poslanec velikega Kralja!” Nič ga ni motilo dejstvo, da poslanec še nikoli ni bil vitez in vitez nikoli poslanec.

Nasmejal se je do solz, ko je pomislil, kakšen norček se je moral zdeti vsakemu, ki ga je slišal vpiti o poslancu velikega Kralja in ga je nato zagledal poskakovati po poti, ubogega možiclja, pravo prispodobo dvornega norčka. Kako prikupen prizor in še sedaj, ko se je spominjal na smrtni postelji, ga je napolnila nenadna moč. Z rokami se je dvignil s tal, da bi se spet odpravil na pot: viteški norček, zaljubljeni poslanec večne Besede.

                                         (Murray Bodo, Pot in sanje)

 


Dodatne informacije